Restauratie

Eenvoudige herstelwerkzaamheden, denk bijvoorbeeld aan een aantal gebroken stukjes glas, kunnen soms ter plekke worden gerestaureerd. Waar de klant onder andere rekening mee dient te houden is dat er niet staand gesoldeerd kan worden. Indien er teveel stukken glas gebroken zijn zal een volledige restauratie worden geadviseerd, omdat de stevigheid en stabiliteit van het paneel anders te gering wordt en de kans op nieuwe breuken, in zowel glas als solderpunten, groot is.

ars vitrum glas schoonmaken
Glas schoonmaken
Gebroken glas & gebroken en aangetast lood

Bij een glas in lood paneel waar de stukken glas onder invloed van winddruk bol zijn gaan staan, de soldeerpunten gescheurd zijn of lood dat wegens ouderdom begint te breken, is een volledig herstel nodig. Zo heeft lood een beperkte levensduur (50-100 jaar) vanwege o.a. de voortdurende oxidatie.

Bij een volledige restauratie wordt het raam uit de sponning gehaald en het oude lood verwijderd. Het glas wordt grondig schoongemaakt en in dezelfde volgorde neergelegd. Eventueel gebroken glas wordt vervangen en het geheel wordt in nieuwe loodprofielen gezet. Bij oudere panelen kan het zijn dat het originele glas niet meer te verkrijgen is. Er wordt altijd gezocht naar een passende oplossing.
Indien een gerestaureerd paneel in dubbel glas geplaatst worden, of in een nieuw kozijn, zal veelal de grootte aangepast moeten worden. Het bestaande ontwerp wordt aan de nieuwe afmetingen aangepast waarbij zo goed als mogelijk het originele ontwerp gehandhaafd blijft.

Tijdens een eerste afspraak kan beoordeeld worden of een paneel ter plekke kan worden hersteld, of dat volledige restauratie noodzakelijk is. Afhankelijk van deze uitkomst kan vervolgens een offerte opgemaakt worden.

 

CONTACT

Vertel ons waar u naar op zoek bent, of neem telefonisch contact met ons op

Ars Vitrum
Pastorijweg 10
6294 AC Vijlen
Nederland

info@arsvitrum.com

© 2019 Ars Vitrum